Λίγα λόγια για το χωριό


Η Ολυμπιάδα είναι χωριό στα βορειοανατολικά του νομού Χαλκιδικής, με 600 περίπου μόνιμους κατοίκους .
Αποτελεί ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα, στο Δήμο Αριστοτέλη. Κύρια ασχολία είναι ο τουρισμός η αλιεία και τα μεταλλεία.
 Η απόστασή της είναι 90 από τη Θεσσαλονίκη.

Στο χωριό λειτουργούν ιατρείο,  νηπιαγωγείο, και Δημοτικό Σχολείο.

Περίπου στα 700 μέτρα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των αρχαίων Σταγείρων. Η περιοχή προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000. Υπάρχει υποδομή κατάλληλη για τουρίστες, ξενοδοχεία και παραλίες.
Στην περιοχή υπάρχει, επίσης, και το ομώνυμο μεταλλείο.
Ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία
Το χωριό ιδρύθηκε από πρόσφυγες, οι οποίοι ήλθαν από την Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας, το 1923. Αρχικά το έδαφος ήταν ελώδες και η ελονοσία αποτελούσε το κύριο πρόβλημα για τον πληθυσμό. Πολλοί από τους πρόσφυγες πέθαναν και άλλοι σκορπίστηκαν σε άλλα μέρη, στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Αναφορικά με την ονομασία του οικισμού, η παράδοση αναφέρει πως οφείλεται στην Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία είχε εξοριστεί στα αρχαία Στάγειρα. Άλλη εκδοχή κάνει λόγο για το νησάκι Κάπρος (σημερινός Καυκανάς) ως τόπο εξορίας της Ολυμπιάδας.

Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού αναβιώνει έθιμα των προσφύγων της Αγίας Κυριακής και ονομάζεται "τα Αρχαία Στάγειρα". Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις είναι η διήμερη γιορτή του μυδιού, συνάμα με το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής (7 Ιουλίου), όπως επίσης και θεατρικές εκδηλώσεις έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κάθε Αύγουστο. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι την παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι λένε σκωπτικά τραγούδια.