Χαλκιδική : Νέα, τεράστια επένδυση, στον τουρισμό και τον πολιτισμό

Χαλκιδική : Νέα, τεράστια επένδυση τουρισμό και τον πολιτισμό

Πράσινο φως πήρε σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονία η διαδικασία για τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Αριστοτέλη και της Περιφέρειας, με σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία του «Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου αρχαίων Σταγείρων, ο Αριστοτέλης».

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αριστοτέλη προτίθεται να ανεγείρει το Πνευματικό Κέντρο σε ιδιόκτητη έκταση 300 και πλέον στρεμμάτων, πλησίον του χώρου των Αρχαίων Σταγείρων, με την αρωγή του Συλλόγου «Αριστοτέλεια Πολιτεία». Ο σκοπός του κέντρου αυτού είναι η μελέτη και η προβολή του αριστοτελικού έργου και η διάδοσή του σε διεθνές επίπεδο.

Το αντικείμενο της συνεργασίας των τριών φορέων θα εξειδικευτεί σε συνεννόηση και με τις σχολές, τα τμήματα, τους τομείς και τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ. Κοινή επιδίωξη είναι η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού και η φιλοξενία αντίστοιχων διοργανώσεων του πανεπιστημίου στο Διεθνές Πνευματικό Κέντρο, η συνεργασία σε πολιτιστικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, η διοργάνωση προγραμμάτων διά βίου μάθησης, διεθνών θερινών σχολείων και δημοτικού ανοιχτού πανεπιστημίου, η προβολή εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με το Αριστοτελικό έργο, η φιλοξενία αθλητικών και καλλιτεχνικών δράσεων, και η οργάνωση περιηγήσεων και ξεναγήσεων στον αρχαιολογικό χώρο.

Στα σχέδια για τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου περιλαμβάνονται, επίσης, η διοργάνωση σεμιναρίων για τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων των αρχαίων Σταγείρων, η δημιουργία βοτανικού κήπου με τα φυτά που έχουν ταξινομηθεί από τον Αριστοτέλη, η διεξαγωγή ειδικών πανεπιστημιακών μαθημάτων σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές, η διοργάνωση τελετών αποφοίτησης φοιτητών και η διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, σεμιναρίων και βοτανολογικών περιπάτων κυρίως για τους φοιτητές των Τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας, Δασολογίας και Γεωπονίας.

Προβλέπεται, άλλωστε, η δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής που θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου και τις δράσεις για την υλοποίηση του Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου.