Χαλκιδική : Μοναδική, κοντινή απόδραση για το Σαββατοκύριακο !!!

Μόλις μία ώρα μακριά από την Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας Οδού, με ασφάλεια και προπάντων... χωρίς μποτιλιάρισμα !!!
Ο συνοικισμός της Ολυμπιάδας δημιουργήθηκε το 1923, σε μια τοποθεσία όπου υπήρχε ένας πρόχειρος αγροτικός οικισμός με καλύβες όπου ζούσαν λίγες οικογένειες.

Εδώ κατέφθασαν πρόσφυγες από την Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας μετά από τον ξεριζωμό του 1922, και οι κάτοικοι του αγροτικού οικισμού μετοίκησαν στα σημερινά Στάγειρα. Η περιοχή έχει μεγάλη ιστορική σημασία καθώς εδώ βρίσκονται τα Αρχαία Στάγειρα. Εντοπίζονται στα ανατολικά του οικισμού, σε απόσταση περίπου 700 μέτρων, στη θέση Λιοτόπι.

Σύμφωνα με μια τοπική παράδοση, το όνομα του χωριού προέρχεται από την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο βασιλιάς Κάσσανδρος την είχε εξορίσει στα Αρχαία Στάγειρα, ή, κατ' άλλους, στο παρακείμενο νησάκι Κάπρος. 

Είναι απέναντι από την Ολυμπιάδα, σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου, και ονομάζεται Καυκανάς. Ο Κάπρος αναφέρεται και από τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα. Σύμφωνα μ' αυτόν, το ίδιο όνομα είχε δοθεί και στο λιμάνι της πόλης των αρχαίων Σταγείρων.
Το σημερινό χωριό, κτισμένο κατά μήκος μιας όμορφης παραλίας, απλώνεται στο μυχό του φυσικού του λιμανιού. Πλαισιώνεται από καταπράσινα βουνά και μαγευτικές παραλίες που προσελκύουν πλήθος επισκεπτών κάθε καλοκαίρι. Στη γιορτή της προστάτιδας Αγίας Κυριακής οργανώνονται πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και ημερίδα με θέμα τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Σταγειρίτη φιλοσόφου Αριστοτέλη.
www.olympiada-chalkidiki.com/


Μια περιοχή που οι κάτοικοι της την έχουν μετατρέψει εκτός όλων των άλλων και σε γαστρονομικό προορισμό, με τις υπέροχες παραδοσιακές ταβέρνες, πλάι στο κύμα. 





Μια επίσκεψη στο εστιατόριο Olympic, πλάι στο κύμα, θα επιβεβαιώσει την φήμη του χωριού για το καλό φαγητό που προσφέρει !!!
Άλλωστε τα μύδια της Ολυμπιάδας είναι ξακουστά για τη γεύση και την διατροφική αξία τους, όπως και όλες οι λιχουδιές που αναδύονται από την θάλασσα της.


Η ψαροταβέρνα "Καπετάν Μανώλης" εδώ και 27 χρόνια διαφημίζει την Ελληνική κουζίνα σε Ελληνες και ξένους τουρίστες, επισκέπτες της μαγευτικής Ολυμπιάδας στην Χαλκιδική.


Χρόνια τώρα είναι η ψαροταβέρνα-ορόσημο που κάνει την διαφορά στη βορειοανατολική Χαλκιδική και σε όλη την περιοχή του Στρυμονικού κόλπου.
Η εμβληματική αυτή ψαροταβέρνα αποτελεί από μόνη της πόλο έλξης επισκεπτών στην πανέμορφη Ολυμπιάδα
Τα φημισμένα μύδια της Ολυμπιάδας, σήμα κατατεθέν της περιοχής για τους καλοφαγάδες όλης της Ελλάδας, σερβίρονται εδώ σε επτά διαφορετικές συνταγές, από το κλασικό μυδοπίλαφο και τους μυδοκεφτέδες, μέχρι την αποκλειστική συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο, μύδια πέστο !!!





Perroquet beach bar


Toto's beach bar


Balkonaki beach bar 


Για μπάνιο στην Χαλκιδική, στους...καταρράκτες !!!!
Η Χαλκιδική είναι ένα μέρος που όπως υποστηρίζουν όσοι την επισκέπτονται αλλά και οι κάτοικοί της, τα συνδυάζει όλα.
Αποτελεί για τον επισκέπτη έναν ολοκληρωμένο προορισμό κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς να σημαίνει πως δεν παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον ολόκληρο το χρόνο.

Για να θαυμάσετε αυτό το τοπίο από κοντά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τον δρόμο που ενώνει την Ολυμπιάδα με την Βαρβάρα.
Όταν περάσετε τις πέντε βρύσες ( Κρασονέρι ) θα δείτε ταμπέλα που σας οδηγεί στον προορισμό σας μέσω ενός χωματόδρομου που απαιτεί σχετική προσοχή. Δεν μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητό σας ακριβώς στους καταρράκτες, αλλά πρέπει να το αφήσετε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης που βρίσκεται κοντά. Από εκεί θα περπατήσετε μέσα στο πανέμορφο τοπίο για 5 με 10 λεπτά. Υπάρχουν ξύλινα γεφυράκια που θα σας βοηθήσουν να μην δυσκολευτείτε και να απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή την εκδρομή στην φύση.
Ο προορισμός αυτός αποτελεί ιδανική πρόταση διακοπών για οικογένειες με παιδιά αλλά και για οποιονδήποτε άλλο θέλει να ηρεμήσει και να βρεθεί σε ένα τοπίο απόλυτα φυσικό και διαφορετικό από αυτά που έχει συνηθίσει. Αποτελεί επιπλέον ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες και περιπατητές. Η βλάστηση του δάσους περιλαμβάνει κυρίως ίταμους, σκλήθρα, φλαμουριές, οξιές και  άγριες φουντουκιές.