Ολυμπιάδα : Απογοητευτικές εικόνες , λίγο πριν την καλοκαιρινή περίοδο

 

Αναστάτωση επικρατεί στον τουριστικό δήμο της Χαλκιδικής, σχετικά με την πορεία έργων τα οποία αφορούν αναπτυξιακές υποδομές.

Στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής εδώ και έναν χρόνο περίπου, ο Δήμος Αριστοτέλη έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανακαίνισης βασικών υποδομών του χωριού, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και να συνεχίσει να κινείται δυναμικά στην τουριστική αγορά, πού γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.
Μετά από ασφαλτοστρώσεις που έγιναν σε δρόμους μετά από πάρα πολλά χρόνια και στα πλαίσια της περαιτέρω ανάπτυξης, δημιουργείται νέα κεντρική πλατεία στο χωριό και αναμορφώνεται ο κεντρικός δρόμος που διασχίζει τον οικισμό.

Οι εργασίες για την ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου και πλησιάζουν στην περαίωσή τους, η οποία όμως δείχνει να καθυστερεί σημαντικά, καθώς για άγνωστους λόγους καθυστερεί η ολοκλήρωση των τελευταίων λεπτομερειών οι οποίες θα καταστήσουν λειτουργική την πλατεία.

Η εκτιμήσεις πάντως λένε πώς οι πλατεία θα έχει παραδοθεί στους κατοίκους και επισκέπτες του ομολογουμένως πανέμορφου παραθαλάσσιου χωριού, πριν ξεκινήσει η νέα τουριστική περίοδος.

Από την άλλη πλευρά όμως, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για την κατασκευή του κεντρικού και μοναδικού δρόμου που διέρχεται κατά μήκος της Ολυμπιάδας.

Η εργασίες οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και 4 μήνες περίπου, δεν δείχνουν να προοδεύουν σύμφωνα με τις προσδοκίες, δημιουργώντας αισθήματα ανασφάλειας και αμφιβολιών ως προς την έγκαιρη και ποιοτικά άρτια ολοκλήρωση του έργου.

Σύμφωνα με την αυτοψία που έγινε επιτόπου, διαπιστώνεται πως ο υφιστάμενος δρόμος έχει καθαιρεθεί εντελώς όπως επίσης πεζοδρόμια και κράσπεδα.

Οι κάτοικοι οι οποίοι έχουν την έχει την ατυχία τα σπίτια τους να εφάπτονται στην περιοχή των έργων, παραμένουν κυριολεκτικά αποκλεισμένοι καθώς οι ανάδοχοι εργολάβοι που εκτελούν τις εργασίες, δεν έχουν προνοήσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα βγαίνουν καθημερινά από τις οικίες τους.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν επιστρατεύσει διάφορα τεχνάσματα όπως παλέτες εμπορευμάτων, σανίδες και κάθε είδους, ιδιοκατασκευές ώστε να μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους, κινδυνεύοντας ανά πάσα στιγμή να καταλήξουν στο νοσοκομείο με μώλωπες και κατάγματα.

Όπως είναι φυσικό,  ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, μητέρες με βρέφη σε καρότσια και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινηθούν με ασφάλεια, πάνω στις σανίδες ή μέσα στις λάσπες καθώς ο κατασκευαστής του έργου, δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπων.

Επί μία εβδομάδα περίπου, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχές αυτής δεν έχουν τηλέφωνο και ίντερνετ, καθώς σε διάφορα σημεία ο εργολάβος εκτελώντας εργασίες χωρίς τα απαραίτητα μέτρα, έχει κόψει τα καλώδια.

Οι διακοπές νερού είναι σχεδόν καθημερινές, καθώς η μη ασφαλής και επιμελής εκσκαφή, καταστρέφει τα δίκτυα.

Άλλη μία δυσάρεστη παρενέργεια του έργου είναι πως καθώς δεν έχει προβλεφθεί εναλλακτική ασφαλής και κατάλληλα σημασμένη οδός για την κίνηση των οχημάτων, κάτοικοι και επισκέπτες έχουν μετατρέψει τον πανέμορφο παραλιακό πεζόδρομο του χωριού, σε οδό ταχείας και βαριάς κυκλοφορίας.

Αυτό βέβαια που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους και στους επιχειρηματίες του χωριού είναι πως η όλο και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να παραδοθούν ολοκληρωμένα, ποιοτικά άρτια και έγκαιρα οι εργασίες για την ανακατασκευή του κεντρικού δρόμου της Ολυμπιάδας.
Έτσι λοιπόν η προοπτική για τη νέα τουριστική περίοδο, δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

100 μέρες πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν και η εικόνα της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και απογοητευτική, με λάσπες και μπάζα να κατακλύζουν όλο το πεδίο των εργασιών.

Ερωτηθείς σχετικά  με την πορεία των εργασιών στα σημαντικά αυτά έργα ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Ολυμπιάδας, Γιάννης Πετράκης, μας δήλωσε :
"Η Ολυμπιάδα κοιτάζει το μέλλον,  η Ολυμπιάδα αλλάζει, η Ολυμπιάδα τρέχει σε τροχιά ανάπτυξης. 
Αυτή την στιγμή εκτελούνται δυο εμβληματικά έργα, με το ένα, αυτό της πλατείας να βρίσκεται προς την ολοκλήρωση. 
Το άλλο έργο, αυτό του κεντρικού δρόμου βρίσκεται σε εξέλιξη. 
Για όσους γνωρίζουν, ένα έργο είναι μια δυναμική κατάσταση και πάντα υπάρχουν απρόβλεπτα και αντικειμενικές δυσκολίες. 
Παρακολουθούμε τα έργα από κοντά, δίνουμε λύσεις όπου συναντάμε προβλήματα και προσπαθούμε να είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν. 
Καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται υπομονή από τον κόσμο, αλλά αυτό είναι το τίμημα για την αλλαγή προς το καλύτερο. 
Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν,  υπάρχει μόνο δουλειά!!!"

Η πιθανότητα να υποδεχτεί το χωριό τους επισκέπτες του για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο με την κεντρική πλατεία και τον κεντρικό δρόμο να θυμίζουν βομβαρδισμένες περιοχές στη λωρίδα της Γάζας, τρομοκρατεί κατοίκους, επιχειρηματίες, και παραθεριστές, πού περιμένουν να τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπουν περάτωση των εργασιών έγκαιρα και με την απαραίτητη αρτιότητα και ποιότητα στην κατασκευή τους.